SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile kwas

  • [...] komentarza, w Internecie spotyka się „ekspertów” (osoby pozbawione życiowego organu, czyli mózgu), które sugerują, iż da się wykonywać trening FBW 5 x w tygodniu. Oceń, ile czasu potrzeba, aby w pełni zregenerować mięśnie u osoby, która nie ma styczności z treningiem siłowym ani nie musi dźwigać ciężkich przedmiotów w pracy. Wyjątki od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5057 Data: 2021-12-29 14:13:11
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 815 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 19 – Żelazo

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego.  Najlepsze rozwiązania  Jako dobre rozwiązanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 347 Data: 2023-08-14 11:10:50
  • Produkty, które niszczą Twój wygląd i samopoczucie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5719 Data: 2017-10-16 11:02:52
  • Ciągła koncentracja wymagana jest nie tylko podczas nauki. Odgrywa ważną rolę również w zarobkowej pracy umysłowej, czy pracy fizycznej i treningach sportowych, ale także podczas prowadzenia pojazdów, zwiedzania nowych miejsc, a nawet gotowania. Suplementy mogą przynieść wiele korzyści, jednak warto pamiętać o konsultacji ze specjalistą, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 668 Data: 2023-07-20 21:38:25
  • Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców.  Podsumowanie  Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 318 Data: 2023-11-26 17:47:51
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13559 Data: 2017-05-27 05:33:25
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9028 Data: 2020-02-20 07:27:19
  • Udało ci się stracić sporo na wadze – możesz być z siebie dumny. Najtrudniejsza część jednak dopiero przed Tobą, a mianowicie utrzymanie aktualnej masy ciała. Możesz również zauważyć, że po utracie wagi skóra w niektórych częściach ciała pozostała rozciągnięta i nie jest już tak jędrna i napięta jak wcześniej. Kobiety często borykają się z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6980 Data: 2019-02-21 16:39:03
  • Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4490 Data: 2020-09-01 09:11:23
  • Jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez osoby, które postanowiły zadbać o swoje zdrowie, poprawić wygląd swojej sylwetki lub/i rozbudować mięśnie/wzmocnić ich siłę po to, aby podnieść swoje umiejętności w wybranej dyscyplinie sportowej.  Kiedy zwiększać ciężar? Jest to temat na osobny artykuł, jednak w największym skrócie warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5970 Data: 2021-01-21 17:59:11
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 9,1 g sezamie – 7,9 g jeżynach – 5,3 g fasoli czerwonej – 25 g wiórkach kokosowych – 21,1 g Jak widać dostarczenie 30-40 g błonnika nie jest wielką trudnością, oczywiście o ile mamy odpowiednio zbilansowaną dietę. Podsumowanie Bezwzględnie warto uwzględnić produkty bogate w błonnik. Powinny być one nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2350 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 933 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7257 Data: 2021-06-04 13:45:06
  • Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1343 Data: 2023-03-01 06:37:37
  • [...] tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji zaleca się ograniczyć tego typu w diecie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4046 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • [...] Niedobory składników odżywczych mogą się pojawiać dużo wcześniej, dlatego każda kobieta starająca się o dziecko powinna zadbać o swoje zdrowie jeszcze przed poczęciem, o ile to oczywiście możliwe.  O jakich witaminach mówi się w kontekście suplementów prenatalnych? Witamina A Witamina A jest prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1310 Data: 2021-09-13 12:02:21
  • Ile kalorii ma pomidor? Wartość odżywcza pomidora

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo?  Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 648 Data: 2023-03-04 07:01:49
  • Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15268 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Przeciwzapalne składniki diety - co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] owoce. W literaturze brakuje konsensusu co do przeciwzapalnego działania zbóż i błonnika. Pewny jest za to pozytywny wpływ na zdrowie oliwy z oliwek i orzechów włoskich, o ile będą spożywane z umiarem. W nadmiarze zaszkodzić może wszystko, nawet woda. Tłuszcze potrafią tuczyć, gdyż są skoncentrowanym źródłem energii. Referencje: A. M. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1245 Data: 2020-07-13 13:47:16